Kahve meyvesinin içindeki çekirdeklerin ayıklanarak kavrulacak hale gelmesiyle çekirdek kahve meydana gelir. Kahve çekirdekleri Arabica ve Robusta olmak üzere genelde iki ana tür üzerine sınıflandırılır. Kahve çekirdeklerinin her bir türü kendine has kokuya ve tada sahiptir. Robusta kahve çekirdeği güçlü ve keskin bir tada sahiptir. Aynı zamanda oldukça yüksek kafein içerir. Arabica kahve ise daha zengin ve dengeli bir aromaya sahiptir. Çekirdek kahve seçerken menşei önemli bir faktördür. Yetiştirilme faktörleri çekirdeğin tadına etki eden bileşenlerden biridir.
Arabica Kahve Çekirdeği
Dünya genelinde en çok tercih edilen çekirdek türüdür. Kahve dünyasının en popüleridir. Yumuşak ve zengin bir aromaya sahiptir. Kafein bakımından yoğun değildir. Yüksek rakımlı bölgelerde yetişir. Antioksidan bakımından zengindir. Düşük kalorilidir. Damakta hoş bir tat bırakır. Arabica kahvesi, kahve tutkunları arasında büyük takdir gören bir kahve türüdür. Birkaç çeşit türü mevcuttur.
- Etiyopya Arabica: Kahve’nin ana vatanı olarak kabul edilir. Farklı bir kahve deneyimi yaşamak istiyorsanız denemeniz gereken çekirdek türüdür. Damakta hafif meyvemsi bir aroma bırakır.
- Brezilya Arabica: Dünya genelinde en büyük Arabica kahve üreticisi olan Brezilya’da yetiştirilen çekirdeklerdir. Günümüzde en çok espresso yapımında kullanılır. Damakta tatlı bir his bırakır.
- Kolombiya Arabica: Yetiştiği bölgeye göre aroma kazanır ve dengeli tat profili ile bilinir.
- Kenya Arabica: Meyve notaları ile zengin çiçeksi bir tat bırakan bir çekirdek türüdür. Asitlik oranı yüksek ve keskindir. Damakta aromatik bir tat bırakır.
- El Salvador: Yoğun aroması ve güçlü gövdesi ile hafif asitlik oranına sahiptir. Damakta kendine has bir tat bırakır.
- Honduras Kahvesi: Meyvemsi, tatlı bir aromaya sahip, orta sertlikte bir çekirdek türüdür.
Robusta Kahve Çekirdeği:
Günümüzde popülerliği her geçen gün artan bir kahve çekirdeği türüdür. Kahve severlerin gözdesi haline gelmeye başlamıştır. Yoğun ve özgün aroması ile gövdeli bir lezzet sunar. Asitlik oranı düşük, kafein oranı yüksektir.
Robusta kahve çekirdeklerinin türleri mevcuttur.
- Congo Kivu: Yoğun kafein ve zengin aroma sunar. Kendine has gövdeli bir tat bırakır.
- Vietnam: Dünyanın en büyük robusta kahve üreticilerinden biridir. Hafif acı bir tada ve güçlü bir gövdeye sahiptir. Özellikle filtre kahve için tercih edilir.
- Uganda Bugisu Robusta: Sert kahve severlerin vazgeçilmezidir. Oldukça güçlü bir aromaya sahiptir. Öğütülmüş formatta veya kapsül kahve olarak tercih edilir.
- Endonezya: Kahve çeşitliliği açısından oldukça zengin bir ülkedir. Yoğun ve zengin bir tat yapısı ile zengin bir gövdeye sahiptir. Genellikle baharat ve çikolata notaları ile lezzet katar. Türk kahvesi olarak değerlendirilmektedir.
- Brezilya: Yumuşak gövdesi ve dengeli asiditesi ile hoş bir lezzet sunar. Diğer robusta çeşitlerine göre daha dengelidir. Espresso ve filtre kahve olarak tüketilir.
Kahve Çekirdeklerinin İşlenme Aşamaları
Kahve çekirdeklerinin lezzetli ve damakta enfes bir tat bırakan halini alması birkaç aşama ile sağlanıyor. Her bir aşama kahvenin son hali için oldukça detaylı ve önemlidir. Bir kahve ağacının meyve vermesi yaklaşık olarak 3-4 yılı alır. Olgunlaşan kahve ağacının meyvesi elle veya makina ile toplanarak ilk hasat gerçekleştirilir. Hasat işleminden sonra toplanan kahve çekirdekleri tesislere getirilerek dış kabuklarından ayıklanır. Ayıklama öncesinde opsiyonel olarak kahve meyvelerinin dış kabukları ve meyve eti sudan geçirilerek ayrılabilir veya direkt kuru işlem uygulanarak toplanan kahve meyveleri güneşte kurutulur.
Kuru işlem uygulanmayıp, yıkanan kahve, işlem sonrası güneşe serilerek kurutulur. İyice kuruyan çekirdeklerin etrafında zar yapıda bir kabuk daha bulunur. Bu zarlı kahve çekirdeğine parşömen kahve denir. Genellikle makinalar yardımı ile bu zar ayıklanır.
Ayrılan ve ayıklanan çekirdek yeşil renklidir. Kavrularak kahverengi halinin alır. Çekirdekler kavrulurken sürekli karıştırılmalıdır.
İyice kavrulup bütün aroması birleşen kahve çekirdekleri içime hazır hale gelmeden önce son bir aşamadan daha geçmelidir. Kavrulup mis gibi kokan kahve çekirdekleri öğütülmelidir. Bu işlem Türk kahvesi, filtre kahve veya espresso gibi ihtiyaca uygun türlere göre gerçekleştirilmelidir. İşlem aşamasında kahvenin aroması korunmalıdır. Kahve makineleri veya el değirmenleri çekirdeklerin öğütülmesinde kullanılan araçlardır.
Keyifli anlarımızı süsleyen, kokusuyla büyüleyen kahvenin tüm süreci uzun bir yolculuktur.
Kahvenin en aromatik ve lezzetli hali için sizde Kocatepe Kahvelerini tercih edebilirsiniz. Kahve çeşitlerimizi incelemek için web sitemizi inceleyebilirsiniz.